ALKOHOLMISBRUG
Hvornår har man et alkoholmisbrug? Er alkoholisme og alkoholmisbrug det samme?
Dette er spørgsmål som vi ofte bliver stillet i vores alkoholrådgivning. Mange danskere, både drikkende og pårørende, har spørgsmål omkring misbrug og skaderne ved alkoholisme.
Næsten alle kender én som drikker ”lidt” for meget. Det kan være det er et familiemedlem, en kollega på jobbet, en god ven, en nabo, en lærer etc. Men alligevel er mange i tvivl om, hvornår man egentligt drikker for meget. Hvornår er der tale om et overforbrug eller misbrug af alkohol? Og hvornår har et problem med alkohol, udviklet sig til en decideret alkoholafhængighed (alkoholisme)?
HVAD ER ALKOHOLMISBRUG?
Nogle vil mene, at det korrekte svar er ethvert skadeligt forbrug af alkohol. Men rent professionelt, vil det oftest give mere mening at tale om alkoholmisbrug, som værende ”et længerevarende skadeligt forbrug af alkohol”.
Er alkoholisme det samme som alkoholmisbrug?
Ordet alkoholisme bliver ofte brugt i flæng. Den korrekte beskrivelse er, at vedkommende har udviklet alkoholafhængighed. Det er værd at nævne, at har man en ubehandlet alkoholafhængighed, vil man også altid have et alkoholmisbrug. Det samme gør sig dog ikke gældende omvendt. Man kan godt have et alkoholmisbrug, uden at være afhængig af alkohol.
HVORNÅR HAR MAN ET SKADELIGT FORBRUG AF ALKOHOL?
Ifølge Sundhedsstyrelsen har man en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis man som kvinde drikker mere end 14 genstande om ugen, og som mand drikker mere end 21 genstande om ugen.
Sundhedsstyrelsen fører også statistik over, hvor meget vi danskere egentlig drikker. Og ifølge deres tal, drikker vi alt for meget. Hele 18 % af voksne danskere drikker mere end den anbefalede lavrisikogrænse.
Og hele 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. Det vil sige, at de drikker så meget, at de allerede nu har pådraget sig fysiske eller psykiske mén af deres alkoholmisbrug eller også vil de få det i fremtiden.
Hvis man gennem en længere periode, har et forbrug der overskrider højrisikogrænsen, og ikke gør noget aktivt for at nedsætte det, er der reelt tale om et alkoholmisbrug, da alkoholmisbrug professionelt defineres som et længerevarende skadeligt forbrug af alkohol.